Ceremoniell överlämning av Gripen till Thailand

2013-09-13

Den 11 september 2013 var en händelserik dag för Gripensamarbeten, inte bara i Schweiz och Tjeckien. I Surat Thani i Thailand var det traditionsenlig ceremoni när Royal Thai Air Force mottog de sista sex Gripenplanen i en leverans av tolv.

På den så kallade Gripen Integrated Air Defence System Commissioning Ceremony på flygbasen Surat Thani i Thailand överlämnade Försvarets Materielverk, på uppdrag av Försvarsexport-myndigheten, de sista Gripenplanen.

Hedergäst var Chief of the Defence Forces för Royal Thai Armed Forces och planens mottagare var Air Chief Marshal Prajin Juntong, Commander-in-Chief Royal Thai Air Force.

Foto: RTAF

Foto: RTAF

Sedan tidigare har Sverige levererat två Gripen C och fyra Gripen D samt två Saab 340 AEW (flygande radar) och en Saab 340 B (transport) till det thailändska flygvapnet.

Det var en stolt svensk delegation som levererade systemet och kommer att fortsätta att leverera ett antal kvarvarande produkter fram till 2015.

”Hela ceremonin genomsyrades av god stämning. Det märks att RTAF är mycket stolta över sina nya Gripen och hela systemet”, säger Joakim Wallin, marknadschef på FXM.

Den svenska delegationen leddes av ambassadör Klas Molin och bland övriga deltagare fanns brigadgeneral Arne Hedén  från Försvarsdepartementet, brigadgeneral Johan Svensson från flygvapnet samt Dan Averstad från FMV med flera.

Traditionsenlig ceremoni för Gripen. Foto: RTAF

Traditionsenlig ceremoni för Gripen. Foto: RTAF

FXM är ansvarig för det mellanstatliga avtal Sverige och Thailand har gällande Thailands anskaffning av JAS 39 Gripen.

Läs mer om Gripenleveransen till Thailand här.
Här finns en artikel om Gripenleveransen i Bangkok Post.