Danmarks försvarsminist­er i Sverige för att informera sig om Gripen

2013-10-21

En dansk delegation, ledd av försvarsminister Nicolai Wammen, träffade i dag FXM för att informera sig om JAS 39 Gripen. I Danmark pågår en upphandling av stridsflygplan och svenska JAS 39 Gripen är ett av de fyra system Danmark tittar på.

Mötet mellan den danska delegationen och representanter från FXM, Försvarsmakten, FMV och Saab genomfördes på Saab i Linköping. Detta eftersom den danska delegationen uttryckt en vilja att se produktionen av flygplanen. Det var ett inledande möte där FXM presenterade sin verksamhet och hur myndigheten samarbetar med andra Gripenländer och länder där det pågår en anskaffningsprocess.

Vid besöket informerade även Försvarsmakten om sina erfarenheter av JAS 39 Gripen och Saab om den pågående utvecklingen av Gripen E. Den danska delegationen, där även parlamentariker, landets motsvarighet till överbefälhavare och flygvapenchef ingick, fick även möjlighet att se Gripen, både i luften och på marken.

Danmark har inrättat ett upphandlingskontor som ska utvärdera vilket flygsystem som passar landet bäst. De fyra flygsystemen Danmark tittar på är, förutom JAS 39 Gripen, det europeiska Eurofighter Typhoon och de amerikanska alternativen F-35 Joint Strike Fighter och F/A-18E/F Super Hornet.

FXM är ansvarig för JAS 39 Gripen-kontrakten Sverige har med Ungern, Tjeckien och Thailand. I Schweiz pågår den politiska processen för att godkänna landets anskaffning av 22 stycken JAS 39 Gripen E.