FXM lämnar inte offert på Gripen till Danmark

2014-07-21

I Danmark pågår en upphandling av stridsflygplan. Ett av de flygsystem landet tittat på är det svenska Gripen. FXM har bjudits in av det danska upphandlingskontoret att lämna en offert på försäljning av nästa generations Gripen, samma version som Brasilien valt. Efter noggrann analys tillsammans med industrin har FXM beslutat att inte besvara förfrågan.

– Vi är tacksamma för frågan men har, liksom vid varje sådant här tillfälle, gjort en analys av de förutsättningar som föreligger och väljer att inte besvara förfrågan. Slutsatsen att inte lämna in en offert bygger på en samlad bedömning som staten och industrin gjort tillsammans, säger FXM:s generaldirektör Ulf Hammarström.

De fyra flygsystemen Danmark tittat på är, förutom JAS 39 Gripen, det europeiska Eurofighter Typhoon och de amerikanska alternativen F-35 Joint Strike Fighter och F/A-18E/F Super Hornet.

FXM ansvarar för Gripenkontrakten med Thailand, Tjeckien och Ungern. Ett nytt kontrakt med Tjeckien värt 5,4 miljarder kronor undertecknades i maj i år. FXM förhandlar även en interimslösning med Brasilien som valt Gripen till sitt framtida luftförsvar.