Gripen-erbjuda­nde till Kroatien

2012-10-10

I dag lämnar Försvarsexportmyndigheten, FXM, ett erbjudande till Kroatien om köp av åtta JAS 39 Gripen.

Den svenska staten lämnar, genom FXM, ett erbjudande som omfattar försäljning av åtta Gripen av versionen C/D. Förslaget omfattar även ett support- och utbildningsavtal för piloter och flygtekniker, liksom en finansieringslösning.

– Vi är glada att kunna överlämna detta erbjudande som tagits fram i nära samarbete med Kroatien. Gripen har en utmärkt förmåga att upprätthålla nationell suveränitet och att bidra i internationella insatser. Systemet är NATO-interoperabelt. Det är ett av de vassaste stridsflygssystemen i världen som samtidigt är effektivt och robust med låga livscykelkostnader, säger Peter Göthe, ställföreträdande generaldirektör på FXM.

– För att det kroatiska flygvapnet ska vara operativt utan avbrott när deras nuvarande MiG-21:or tas ur drift, erbjuds en lösning där C/D-planen mycket snabbt, inom ett år, kan vara operativa, säger Jerry Lindbergh som är projektledare för Kroatien på FXM.

Svensk industri erbjuder, genom Saab, även industriellt samarbete i samband med ett köp.   

Förutom i Sverige är Gripen operativ i Tjeckien, Ungern, Sydafrika och Thailand. Samtliga Gripen-länder samarbetar i frågor såsom operativt erfarenhetsutbyte och fortsatt utveckling inom samarbetsforumet Gripen User Group. Schweiz har valt Gripen som en del av sitt framtida luftförsvar.