Intresseanmäla­n inför kommande försäljning av Helikopter 10

2015-03-23

Efter beslut av Försvarsmakten om att sex stycken helikoptrar blivit övertaliga efterfrågar nu FXM intresseanmälan inför  kommande försäljning/budgivning.

Försvarsmakten kommer under 2015 och 2016 att ta sina helikoptrar av modellen Helikopter 10 (Eurocopter AS332 Super Puma) ur drift, och överväger därför att sälja sex stycken helikoptrar (inkl reservdelar). För att kunna besluta om hur man ska gå vidare med en kommande försäljning, begärs nu potentiella köpare att meddela sitt intresse för en framtida försäljning/budgivning. Intresseanmälan är preliminär och inte bindande.

Den kommande försäljningen kommer att omfatta sex (6) helikoptrar (två versioner), inklusive reservdelar och underhållsutrustning. Fyra helikoptrar finns i Linköping och två i Luleå. Två helikoptrar kommer att vara i bruk hos Försvarsmakten till och med den 31 december 2015.

Helikopter 10 har fyra rotorblad och dubbla motorer på 1 780 hästkrafter vardera. Maximalt rymmer den 24 passagerare, men normalt upptas golvytan av två bårar och sju sittplatser. Lyftkapaciteten är tre ton, räckvidden 100 mil och marschhastigheten 260 km/h.

Läs mer om försäljningen här.

Frågor & Svar (på engelska) om helikoptrarna finns här.

Bild 2