Tjeckien godkänner nytt Gripenavtal

2014-03-12

Tjeckiens regering har i dag godkänt ett nytt JAS 39 Gripenavtal. Under ett par års tid har Försvarsexportmyndigheten, FXM, förhandlat med det tjeckiska försvarsministeriet om ett nytt avtal för landets leasing av 14 stycken Gripen C/D.

 I dag har Tjeckiens regering godkänt avtalet som efter interna processer ska undertecknas i april. Det nya kontraktet innebär att Tjeckien fortsätter flyga Gripen åtminstone till år 2026.

”Det har varit ett långt och tufft förlopp med periodvisa väldigt intensiva förhandlingar så det är givetvis glädjande att Tjeckien nu tagit beslut. Det är ett avtal som är till nytta för båda parter och bidrar till kostnadseffektivitet för både Sveriges och Tjeckiens flygvapen”, säger Ulf Hammarström, generaldirektör på FXM.

Det nya avtalet kommer innebära att Tjeckien leasar 14 stycken Gripen C/D i ytterligare 12 år. Även utbildning och uppgradering av flygplanen ingår, liksom allt nödvändigt logistiskt och operationellt stöd som behövs för att använda flygplanen.

År 2004 tecknades det första leasing-avtalet med Tjeckien om 14 JAS 39 Gripen C/D flygplan. Tjeckien var den första NATO-medlemmen att flyga Gripen.

FXM är ansvarig för de Gripenkontrakt Sverige har med Ungern, Tjeckien och Thailand. Myndigheten ansvarar också för förhandlingarna med Schweiz om landets köp av Gripen E, nästa generations Gripen, liksom en interimslösning med Brasilien som valt Gripen till sitt framtida luftförsvar.