Tjeckien och Sverige skriver Gripenavtal

2014-05-16

I dag skrev Tjeckien och Sverige under det nya JAS 39 Gripenkontraktet. Avtalet innebär att Tjeckien fortsätter leasa 14 stycken Gripenplan åtminstone till år 2027.

Avtalet signerades av den tjeckiske vice försvarsministern Bohuslav Dvořák och av Ulf Hammarström, generaldirektör för FXM, Försvarsexportmyndigheten. Undertecknandet skedde i en Gripenhangar på den tjeckiska flygbasen i Čáslav.  Såväl Tjeckiens försvarsminister Martin Stropnický som statssekreteraren i Försvarsdepartementet Carl von der Esch närvarade vid ceremonin.

Tjeckiens vice försvarsminister Bohuslav Dvořák, landets försvarsminister Martin Stropnický, statssekreterare Carl von der Esch och FXM:s generaldirektör Ulf Hammarström. Foto: FXM

Tjeckiens vice försvarsminister Bohuslav Dvořák, landets försvarsminister Martin Stropnický, statssekreterare Carl von der Esch och FXM:s generaldirektör Ulf Hammarström. Foto: FXM

Det nya kontraktet är värt totalt 5,4 miljarder svenska kronor och innebär att Tjeckien leasar 14 stycken Gripen C/D i ytterligare 12 år. Även utbildning och uppgradering av flygplanen ingår, såväl som allt nödvändigt logistiskt och operationellt stöd som behövs för att använda flygplanen.

”Det här bekräftar vårt viktiga partnerskap som är till stor nytta för både Tjeckien och Sverige. Detta samarbete är ett av de närmaste Sverige har med ett land när det gäller försvarsmateriel”, sa FXM:s generaldirektör Ulf Hammarström i samband med ceremonin.

År 2004 tecknades det första leasing-avtalet med Tjeckien om 14 stycken Gripen C/D flygplan. Nästa år hade detta avtal gått ut och det är därför länderna förhandlat fram ett nytt. Tjeckien var den första NATO-medlemmen att flyga Gripen.

FXM är ansvarig för de Gripenkontrakt Sverige har med Ungern, Tjeckien och Thailand. Myndigheten ansvarar också för förhandlingarna med Schweiz om landets köp av Gripen E, nästa generations Gripen. Schweiz kommer att folkomrösta om upphandlingen på söndag den 18 maj. FXM förhandlar även en interimslösning med Brasilien som valt Gripen till sitt framtida luftförsvar.