Tjeckien – tio år med JAS Gripen

2015-05-22

I dag firar Tjeckien att landet flugit Gripen i tio år. FXM är på plats på flygbasen Čáslav för att fira med det tjeckiska flygvapnet.

FXM:s generaldirektör Ulf Hammarström gratulerade under ceremonin Tjeckien till sitt kompetenta och effektiva användande av Gripen såväl nationellt som internationellt.

”Sverige ser fram emot ett lika framgångsrikt samarbete under det kommande decenniet som länderna haft under det gångna. Detta Gripensamarbete är det första och bästa exemplet på pooling and sharing, vi gjorde detta redan innan uttrycket uppfunnits”, sa Ulf Hammarström.

Arne Hedén, militär rådgivare på Försvarsdepartementet, bekräftade i sitt anförande att Gripensamarbetet fört Tjeckien och Sverige länder närmare varandra.

Det första Gripenkontraktet skrevs mellan Tjeckien och FMV i juni 2004 och flygplanen, 12 stycken ensitsiga Gripen och två stycken Gripen tvåsitsiga, levererades 2005. 2014 skrev FXM ett nytt leaseavtal med Tjeckien som nu löper till minst år 2027. Tjeckien var det första NATO-landet att flyga Gripen.

Förutom att övervaka landets luftrum deltar Tjeckien i NATO-uppdrag där flygvapnet bland annat övervakat Baltiskt luftrum under två perioder, åren 2009 och 2012. Fem tjeckiska Gripen var även stationerade på Island på uppdrag hösten 2014. I samband med firandet tillkännagav den tjeckiske försvarsminustern Martin Stropnický att Tjeckien återigen kommer att luftövervaka isländskt luftrum under juli och augusti i år.

Firandet på Čáslav sker efter en två veckors lång internationell Gripenflygövning, Lion Effort, som Tjeckien varit värd för och där bland andra det svenska och det ungerska flygvapnet deltagit. Det var under den övningen ett Gripenplan, leasat av Ungern,  gled av landningsbanan när piloterna skulle landa. Piloterna är oskadda och olyckan utreds.

Arne Hedén från Försvarsdepartementet, Tjeckiens försvarsminister Martin Stropnický och FXM:s generaldirektör Ulf Hammarström på den pressträff som arrangerades i samband med firandet.

Arne Hedén från Försvarsdepartementet, Tjeckiens försvarsminister Martin Stropnický och FXM:s generaldirektör Ulf Hammarström på den pressträff som arrangerades i samband med firandet.